­ NİMET HANIM ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

NİMET HANIM ÇEŞMESİ - Edirne

Pafta 50L-2a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Kesme taş ile yapılmış çeşme, piramidal külahlıdır.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında Edirne Belediyesi ve Metin Keçeci'nin katkısıyla onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kare şeklindeki bir plan üzerine oturan çeşmenin yüksekliği 4.08 m. genişliği 2.82 m. dir. Güneye bakan ön cephede , sivri kemerli bir niş bulunur. Kemer, cepheden içeri çekilerek vurgulanmıştır. Kemer, yanlardaki ayaklar üzerine oturtulmuştur. Derin bir niş şeklindeki kemer boşluğunun merkezinde oldukça tahrip edilmiş ayna taşı bulunmaktadır. Mermer ayna taşının yüzeyinde , üst tarafta motif oyma tekniğinde işlenmiş bir Edirne kari motifi bulunmaktadır. Ayna taşının üst tarafında, niş içinde kitabelik bulunmaktadır. Cephe önünde, sivri kemerli niş boyunca uzanan su yalağı vardır. Çeşmenin saçağı, öne doğru çıkıntı yapan bir sıra silmeyle hareketlendirilmiştir. Hazne örtüsü piramidal çatılıdır. Hazne örtüsü tepelik palmet şeklinde taş alemle sonlanmaktadır. Niş içerisinde yer alan ayna taşında, küçük bir kartuş içinde H. 1287 tarihi yazmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 378    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2018 Çarşamba