­ NECİBE HATUN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

NECİBE HATUN ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Çukur Çeşme Sokak
Pafta 50L-2d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Piramidal üst örtülü çeşme, kesme taşla yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Oldukça sade ve nişsiz olan çeşme, kare planlı bir forma sahiptir. 2.80 m. yüksekliğinde olan çeşmenin genişliği 3.12 m. dir. Yapının hemen önünden geçen yol kodunun zamanla yükselmesi nedeniyle yapının yalağı görülememektedir. Çeşmenin hazne örtüsü taş malzemeden piramidal biçimde inşa edilmiştir. Çeşmenin saçak kısmı dışa doğru çıkıntı yapan geniş ve düz bir sıra silme ile hareketlendirilmiştir. Yapıda hiçbir süsleme unsuru bulunmamaktadır. Yazılı kaynaklarda da yapı hakkında pek fazla bilgi yoktur. Günümüzde özgünlüğünü kaybeden yapının yapım tarihi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme