­ NAZIR MEHMET BEY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

NAZIR MEHMET BEY ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Atatürk Bulvarı
Pafta 50L-3b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Nazır Mehmet Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Muzaffer Paşa Mezarı'nın yanında yer alan kesme taştan yapılmış üzeri prizmatik kubbe ile örtülü çeşmenin kubbesinde bir metal kapak vardır. Yolun ortasında kalmıştır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare formda yapılmış olan çeşmenin yüksekliği 3.71 m. genişliği 3.70 m. dir. Güneye bakan cephesi sade tutulan çeşmede ayna taşının bulunduğu bölüm büyük oranda kırılmış ve yerine 1963 yılında onarım yapıldığını belirten bir yazı asılmıştır. Cephede sol köşeye yakın bir yerde taslık bulunur. Saçağın hemen altına düz mermer levha yerleştirerek çeşmenin yapım tarihi ve yaptıranı belirtilmiştir. Dıştan piramidal çatılı olan hazne örtüsü içten beşik tonoz ile örülmüştür. Oldukça sade ve nişsiz bir meydan çeşmesi olan yapıda ön cephe dışındaki cepheler sade tutulmuş ve hiçbir süsleme kullanılmamıştır.Çeşmeyle ilgili A. Badi'nin verdiği bilgi şu şekildedir; çeşmenin Aydınlı Mehmet Bey tarafından inşa ettirildiğini belirtir ve bu kişinin Edirne'de Sultan 3. Murat döneminde kadılık yapmış olup H.933/ M.1585 senesinde bu çeşmeyi yaptırdığını belirtir.Çeşme cephesinde inşa kitabesi bulunmazken, cephede sağ üst köşede yapının 1983 yılında Türkiye Vakıflar Bankası tarafından tamir gördüğünü belirten Türkçe bir kitabesi bulunur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 774    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2018 Pazartesi