­ NAMAZGAH KİTABE KÖŞKÜ-ŞADIRVAN | Kültür Portalı

NAMAZGAH KİTABE KÖŞKÜ-ŞADIRVAN - Edirne

Adres Kapıkule Yolu
Pafta 50L-1a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Dikdörtgen formlu kesme taştan yapılmış bir şadırvandır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kapıkule yolu üzerinde bulunan namazgah, dikdörtgen formda olup kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Yapının güneye bakan cephesinde dikdörtgen bir taç kapı görünümünde, iki ayak üzerinde taşınan, kemerli bir açıklık bulunur. Bu açıklık iç içe geçmiş silmelerle çevrelenmiştir. Ayrıca, yanlarda birer ve arkada iki olmak üzere, sivri kemerli daha küçük açıklıklar yer almaktadır. Arka ve yanlarda yer alan bu açıklıklar, kafeslerle çevrelenmiştir. Yapının kuzey iç duvarında bulunan kitabesi, mermer üzerine sülüs yazı ile yazılmıştır. Yapının arkasında kesme taştan yapılmış ve üzerinde istiridye motifi kullanılmış olan mihrabı yer almaktadır. Namazgahın kuzeyinde, mermer ve kesme taştan bir platformve üzerinde altıgen planlı bir şadırvan bulunmaktadır. Düzgün kesme taştan yapılmış olan bu şadırvanın lüleleri mevcut yerinde değildir. Ayrıca günümüzde kullanılmayan şadırvanın etrafını çevreleyecek şekilde dört adet oturnma sekisi yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Şadırvan
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1194    Eklenme Tarihi : 13 Kasım 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Kasım 2017 Pazartesi