­ KÜÇÜK TAŞ OCAĞI TABYA | Kültür Portalı

KÜÇÜK TAŞ OCAĞI TABYA - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Arnavutköy Mevki
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizim Bakanlığı
Yaptıran İsmail Hakkı Bey ve İstihkam Komisyonu
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 186-yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, merkezinin etrafını ortalama 5-6 km. lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevrilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kent merkezine uzaklığı yaklaşık 5.5 km dir. Adını yakınında ki taş ocağından alır. Yaklaşık 15 m. yarı çaplı, dairesel planlı bir avlunun etrafını çeviren top mevzileri, piyade siperleri, hendek ve dörtgen odadan oluşan küçük bir tabyadır. Diğer tabyalardan farklı olarak avlunun tam ortasında 8 m. yarı çaplı 3,5-4m. yüksekliğe sahip toprak yığın bulunmaktadır. Avlunun güneyinde aralarında tabyanın girişi sağlayan karşılıklı iki o da yer almaktadır. Avlunun kuzeyinde ise aralarında 15 m. mesafe bulunan iki topçu odası yer almaktadır. Bu odalar genel olarak bir giriş dehlizi ve dikdörtgen planlı aslı odadan meydana gelmektedir. Terk edilmiş ve harap vaziyetteki tabyada, inşa malzemesi olrak duvarlarda ve moloz taş ve az sayıda simetrik olmayan bir şekilde yerleştirilmiş az miktarda tuğla kullanılmıştır. Tonozlar tamamen tuğla ile inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 421    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma