­ HARBİYE KIŞLASI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

HARBİYE KIŞLASI ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Paşaköylü Sokak
Pafta 50L-2a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Kare planlı ve düz damlı olan çeşme, bugün kullanılmamaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adını bir zamanlar burada bulunan Belediye Hastanesi’nden alan çeşme, günümüzde hastanenin yerini Harbiye Kışlası’nın almasından dolayı, mahalle sakinleri tarafından daha çok Harbiye Kışlası Çeşmesi olarak adlandırılmaktadır. Kare biçiminde bir kütle üzerine oturan yapının yüksekliği 3.45 m., genişliği 3.62 m. dir. Batıya bakan ön cephede sivri kemerli derin bir niş yer almaktadır. Derin bir niş şeklindeki kemer boşluğunun merkezine, 1.50 m. uzunluğunda ve 0.60 m. genişliğinde mermerden yapılmış ayna taşı yerleştirilmiştir. İki bölüme ayrılan ayna taşının alt bölümü, kaide ve başlıkları bulunan birer plasterle iki yönde sınırlandırılmıştır. Yüksek tutulan kaideler , dış bükey ve düz silmelerle hareketlendirilmiştir. Plasterlerin yüzeyine, zemin oyma tekniğinde sütun görünümlü motifler işlenmiştir. Plaster başlıkları ise bir madalyon etrafında sıralanan üç akantus yaprağı ve yanlarda birer volüt ile formlandırılmıştır. Sivri kemerli niş derinliği içinde yer alan mermer su yalağı 1.05 m. uzunluğunda ve 0.47 m. derinliğindedir. Yalağın iki köşesinde oturma sekileri bulunur.Çeşmenin hazne örtüsü ise düz tutulmuştur. Hazne örtüsünde, dört köşede başlıkları bulunan birer ayak yer alır. Ön cephe dışındaki çeşmenin diğer cepheleri sade tutulmuştur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme