­ ESKİ GAR BİNASI | Kültür Portalı

ESKİ GAR BİNASI - Edirne

Envanter No K R 39
Mah. Köy - Mevkii Karaağaç
Adres Lozan Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Trakya Üniversitesi
Vakfiye -
Genel Tanım İki katlı, enlemesine dikdörtgen planlı, kırma çatılı taş binadır. Yapı Trakya Üniversitesi sahası içinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geniş bir bahçe içinde yer alan yapılar topluluğundan biridir. Yapının her iki yanında, ana binadan taşkın şekilde yapılmış dairesel planlı iki kule yer almaktadır. Yapı, kırma çatılı ve sivri kemerli yapılmıştır. Giriş kapısı geniş dikdörtgen planlı, pencere aydınlıkları çift kanatlıdır. Sivri kemerli olan orta kısım yolcu gidiş geliş holü olup, anıtsal bir görünüşe sahiptir. Hol girişi, arka kısımda da dışa taşkın ve sivri kemerlidir. Binanın taş kapıları kesme taştan , sıvasız olarak yapılmışken diğer kısımlar sıvalı ve boyalıdır. Binanın alt kat pencereleri sivri kemerli, üst kat pencereleri beşik kemerli ve daha küçüktür. Ön girişte yer alan taş kapının her iki yanında bulunan dairesel planlı kuleler, ana binadan daha yüksektir. Üzeri kurşun kaplı olan kuleler soğan biçimlidir. Dışa taşkın bir biçimde yapılıp en üstünde alemlere yer verilmiştir. Saçaklar dışa taşkın olup ahşap eli böğründelere dayanmaktadır. Ayrıca saçak altlarında kalem işi ve geometrik süslemelere yer verilmiştir. Kırma çatının üzeri Amerikan tipi çatı kaplaması ile kapatılmıştır. Çatı üzerinde kesme taştan yapılmış,dikdörtgen ve piremidal şekilde sona eren bacalar yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7696 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1189    Eklenme Tarihi : 21 Aralık 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2019 Perşembe