­ DEFTERDAR MUSTAFA PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

DEFTERDAR MUSTAFA PAŞA CAMİİ - Edirne

Yapım Tarihi 1574/6(?)
Yapan Mimar Sinan
Kitabe Yok
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan II Selim zamanında defterdarlık yapmış olan Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Kitabesi olmadığı için inşa tarihi kesi olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi tarafından methedilen camiinin 1752 yılındaki depremde kubbesi yıkılmış ve ancak 120 yıl sonra yaptırılmıştır. Harimin kıble ve yan cepheleri almaşık düzende inşa edilmiştir. Bu cephelerde üç sıra halinde dokuzar pencere bulunmaktadır. Taş söveli ve lokmalı demir parmaklıklı pencerelerinin sivri kemerli alınlıkları vardır. Son cemaat yeri ve minare, kesme taşlarla inşa edilmiştir Üst sıra pencerelerinin sivri kemerleri tuğladandır. Üç gözlü son cemaat yerin, sivri kemerli dört adet bindirme sütunla taşınmaktadır. Sütunlar mukarnas başlıklıdır. Orta göz çapraz tonozla, yan gözler kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin cephesinde; ortada taç kapı, yanlarında ikişer pencere ve pencereler arasında silmelerle oluşturulan sathi nişler. Bulunmaktadır. Sivri kemer içine alınan taç kapı mermer söveli ve basık kemerlidir. Caminin batı köşesinde minare yer almaktadır. Kürsüye açılan minare girişi, basık kemerlidir. Şerefeye geçiş mukarnaslarla sağlanmıştır. Şerefe korkulukları şebekelidir. Kare planlı harimde kubbeye geçiş sivri tromplarla sağlanmıştır. Yedi kenarlı mihrap nişi, Kum saatli köşe sütunçeleriyle paklanmış olup üstten mukamaslı bir sahiptir. Etrafı bir dizi çini ile çevrelenen yaşmağın aşmak köşelerinde güçle motifleri bulunmaktadır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1789    Eklenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı