­ BEYLERBEYİ HAMAMI | Kültür Portalı

BEYLERBEYİ HAMAMI - Edirne

Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Saraçhane Köprüsü başında bulunmaktadır. Rumeli Beylerbeyi Yusuf Sinaneddİn Paşa tarafından H. 832 / M. 1429 yılında cami ve imareti ile birlikte yapılmıştır. 19. yüzyılın başlarına kadar faaliyetlerini devam ettiren hamam, Balkan Savaşı’ndan sonra terk edilmiştir. Soyunmalıkları tamamen ortadan kalkmış ve harabe haline gelmiştir. 15. yüzyıl mimarisinin karakteristik özelliklerini gösteren dış cephede iki ve üç sıralı hatıllar arasında kesme taşlar kullanılarak duvarlara renkli bir görünüm kazandırılmıştır. Diğer yapılarda görülen dikey konulmuş tuğlalar, burada değişik olarak her arada ikişer tanedir. Batı cephede kesme taş kaplamalı soğukluk giriş kapıları büyükçe ve kenarı pahlı bir niş içerisine alınarak, Bursa kemeri şeklinde dizayn edilmiştir. Ortada yan yana üç küçük kubbenin ve iki başta beşik tonozların örttüğü uzun bir dikdörtgenden oluşan soğukluğun kuzey kapısından erkekler kısmına açılan koridora, sağ taraftan ise kadınlar kısmına geçilmektedir. Kadınlar kısmı sıcaklığı çok küçük olup merkezi büyük bir kubbe ile örtülüdür. Güney yönde beşik tonozlu bir eyvan, büyük bir kemerle sıcaklığa birleşmektedir. Kuzey kenarda buluna iki kapı, erkekler kısmı soğukluğuna açılmaktadır. Erkekler kısmı sıcaklığı, ortada büyük bir kubbenin örttüğü merkezi bir hacim ile bunun dört kenarında çapraz tonoz örtülü ve büyük birer kemerle orta kısma birleşen planda dört eyvan şemasını meydana getirmektedir. Dört köşede buluna kubbeli köşk hücreleri, sıcaklık planını tamamlamaktadır. Külhan ve sıcak su sarnıcı bütün kuzey kenar boyunca uzanmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4823    Eklenme Tarihi : 17 Ocak 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2018 Salı