­ KONURALP MOZAİK ALANI (I.DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI) | Kültür Portalı

KONURALP MOZAİK ALANI (I.Derece Arkeolojik Sit Alanı) - Düzce

Adı KONURALP MOZAİK ALANI (I.Derece Arkeolojik Sit Alanı)
Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Merkez İlçe (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Adres Düzce İli Merkez İlçe (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Diğer Özellikler
Genel Tanım Düzce ili, Merkez ilçe, (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi 2705 parselde bulunan mozaikli alan, Roma dönemine ait bir villanın taban döşemesidir. Villanın 1 ve 2 nolu mekanlarına ait taban döşemesi mozaikler, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvar Müdürlüğü uzmanlarınca 1998 yılında mekanlarından çıkarılarak Konuralp Müzesine kaldırılmıştır. 1 no'lu mekandan çıkarılan Orpheus konulu mozaik 23 panodan, 2 no'lu mekandan çıkarılan Akhilleus ve annesi Thetis konulu mozaik ise 32 panodan oluşmaktadır. Orpheus konulu mozaik 43,7 m2, Akhilleus konulu mozaik 60,6 m2'dir. Orpheus konulu mozaiğin tamamının konservasyonu 2013 yılında gerçekleştirilmiş, Düzce Konuralp Müzesi Müdürlüğü taş eserler salonunda sergilenmektedir. Akhilleus ve annesi Thetis konulu mozaiğin bir bölümünün konservasyonu yapılmış, diğer bölümü ise konservasyonu gerçekleştirilerek taş eserler salonunda sergilenecektir. Mozaik alanı Roma dönemine aittir.
Ekler -
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 02.07.1987 tarih ve 3444 sayılı kararı.
Potansiyeli Durumu 696 m2
Önerilen Koruma 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1050    Eklenme Tarihi : 03 Aralık 2015 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Ocak 2016 Salı