­ RAGIBİYE (DEFTERDAR) CAMİ | Kültür Portalı

Ragıbiye (Defterdar) Cami - Diyarbakır

Harita No --
Adres Süleyman Nazif Mah. Sur/DİYARBAKIR
Genel Tanım Boyuna dikdörtgen planlı cami, kesme bazalt taştan iki katlı olarak inşa edilmiştir.
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami, tamamen onarılmıştır. Caminin arkasındaki hazirenin güneydoğu köşesinde yeni eklenmiş tuvalet yapısı bulunmaktadır. Bu tuvaletin dayandığı duvardaki basık kemer kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, kesme bazalt taş malzemeden yapılmıştır. Caminin zemininde beşik tonozlu iki bölüm bulunmakta, bunların birincisi yapıyı boydan boya keserek alttan diğer sokağa geçişi sağlayan bir abbara, diğeri ise dükkan olarak kullanılmaktadır. Cami kısmına, kuzey yöndeki merdivenlerden çıkılarak girilmektedir. Caminin harim kısmı, enine iki sahınlı, ahşap kirişlemeli ve beton damlıdır. Sahınları, ortada kare iki sütun ve iki duvar ayağını birleştiren üç kemer belirlemektedir. Harimin güney cephesi; ortada mihrap, iki yanda iki pencere açıklığı ve en sağda hazireye açılan ikinci bir kapıyla düzenlenmiştir. Mihrap ve mimberi yalın bırakılmıştır. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Güneydoğu köşede bir geçitle varılan bir çıkıntı, minare görevini yerine getirmektedir. Caminin güneyinde, hazire bölümü yer almaktadır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.01.2010/2801)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1418    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi