­ ALİ PAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Ali Paşa Camisi - Diyarbakır

Harita No ---
Mah. Köy - Mevkii --
Adres Ali Paşa Mah. Turistik Cad. Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi Yapım Tarihi: 1534-1537
Vakfiye
Genel Tanım Ali paşa cami; hanifiler bölümü ve caminin doğu kısmında minaresine bitişik şafiiler bölümü, batısında medresesi, kuzeyinde abdest alma yeri, avlunun ortasında yer alan bir şadırvan ve güneyinde bulunan hazireden oluşmaktadır. Camide genellikle kesme bazalt taş kullanılmıştır. Bunun yanısıra kireç taşı ve tuğla kullanımına da yer verilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami ve medresenin iç kısmlarında boya ve badana yapılmıştır. Medresenin zemini sonradan yenilenmiştir. Hemen yanına betonarme bir yapı inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Mimar Sinan eseri olan cami kare planlı, tek kubbelidir. Beş gözlü son cemaat yeri kubbelerle örtülüdür. Son cemaat yerinin sağ ve sol tarafında demir parmaklıklı birer pencere açıklığı bulunmaktadır. Caminin yuvarlak kemerli kapı açıklığının iki yanında, dilimli kemer içerisine alınmış birer pencere ile sol tarafında sembolik bir mihrap yer almaktadır. Harim mekanında kubbe, dört tromp ile dört kemere taşıtılmıştır. Kubbe dışardan, taş ve tuğla örgülü, sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Mihrap, tek sıra mukarnasla bezenmiş dikdörtgen bir çerçeve içerisinde, sütunceler üzerine oturan dilimli kemerli bir niş içerisinde mukarnas bezemelidir. Mihrabın sağında ahşap bir mimber yer almaktadır. Harim mekanının duvarları yerden belli bir seviyeye kadar çiniler ile süslenmiştir. Minare caminin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Kare kaide üzerinde, sekizgen prizma, bununda üzerinde silindirik formlu gövde kısmı yükselmektedir. Gövdenin alt kısmında iki sıra halinde, geometrik bezemeler yer almaktadır. Camiden minareye geçiş, minareden oturtma bir köprü ile sağlanmaktadır. Caminin doğusunda yer alan şafiler bölümünün son cemaat yeri, sivri kemerler üzerine oturan ahşap hatıllı ve düz damlıdır. Kapı girişinin iki yanında dilimli kemer içerisine alınmış kapı açıklığı ile sol tarafında bir mihrabiye yer almaktadır. Enine dikdörtgen planlı yapının harim kısmını, ortada iki sütuna dayanan üç kemer bölmektedir. Mihrap, dilimli kemerli bir niş içerisine alınmıştır. Caminin batısında medresesi yer almaktadır. Medrese dikdörtgen bir avlunun doğu ve batısına sıralanan tek katlı önü eyvanlı beşer oda ile güneyinde yer alan yarım sekizgen planlı, sivri kemerli, ahşap kapılı, bir dersaneden oluşmaktadır. Günümüzde bu kısım mescid olarak kullanılmaktadır. Güneyinde bir mihrap, sağ ve sol tarafında pencere açıklıkları bulunmaktadır. Taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Caminin avlusunda yer alan şadırvan sütunlar üzerine oturup altıgen planlıdır. Üst örtüsü konik formludur. Şadırvanın hemen doğusunda kare planda, üst örtüsü tonoz olan bir mekan daha yer almaktadır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2564    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma