­ ADLİYE B BİNASI | Kültür Portalı

Adliye B Binası - Diyarbakır

Mah. Köy - Mevkii Cevatpaşa Mah.
Adres Cevatpaşa Mah. İçkale Mevkii Sur/DİYARBAKIR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizim Bakanlığı
Yapım Tarihi 19 Y.Y
Vakfiye
Genel Tanım Yapı kesme bazalt taştan inşa edilmişdir. İç kalenin ortasında doğu-batı uzantılı, ‘U’ planlıdır. Bodrum+zemin+1 kattan oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapılan raspa çalışmasıyla yapının orjinal duvarı ortaya çıkarılmıştır. Yapının üst örtüsü yıkılıp ahşaptan çatı yapılmıştır. Zemini betonarme mozaiktir. Yapının yer yer tuğla örgüyle örüldüğü görülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Bina girişi güneyden verilmiştir. Girişin önünde basamaklarla çıkılan bir plattform yer almaktadır. Yapı girişi, yuvarlak kemerli bir silme içerisinde verilmiş, girişin her iki yanında yapılan sütuncelerle kapı vurgulanmıştır. Bu sütuncelerin tekrarı, kapı üzerindeki üst katta da mevcuttur. Girişin önündeki platformun altında dört tane dehliz yer almaktadır. Kapıdan hole geçilmekte, buradan ise uzun geniş bir koridora geçiş sağlanılmaktadır. Koridorun kuzeyinde üst kata geçiş veren betonarme bir merdiven ve arkasında açılan bir kapı mevcuttur. Koridorun sağ ve solunda karşılıklı dört mekan konumlanmıştır. Mekanların dışarıya bakan yuvarlak kemerli pencere açıklıkları bulunmaktadır. Koridorun iki ucunda, kuzey-güney doğrultuda dikdörtgen planlı birer oda yer almaktadır. Mekan kapılarının üzerinde yuvarlak kemerli bir açıklık olup, bu açıklıkların kapatılmış olduğu görülmektedir. Koridor ve mekanların dışa bakan yuvarlak kemerli pencere açıklıkları bulunmaktadır. Yapının birinci katı, zemin kat planını tekrarlamaktadır.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1180    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mayıs 2016 Pazartesi