­ TABEA ANTİK KENTİ II. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Tabea Antik Kenti II. Derece Arkeolojik Sit Alanı - Denizli

Adı Tabea Antik Kenti II. Derece Arkeolojik Sit Alanı
Harita No
Mah. Köy - Mevkii
Adres Tabea Örenyeri Kale İlçesi DENİZLİ
Diğer Özellikler
Genel Tanım Eski Kale, Denizli İli’ne 75 km uzaklıktaki Kale İlçesi’nin 1 km güneybatısında, Muğla yolu üzerinde bulunmaktadır. Çevresi dere ve vadilerle çevrili olan Eski Kale yerleşimi yüksekçe bir kayalık plato üzerinde bulunmaktadır. Eski Kale de; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde yerleşim olduğuna dair izler bulunmaktadır. 1955 yılına kadar Eski Kale yerleşim alanı olarak kullanılmış, heyelan ve ulaşımın zorluğu nedeniyle yeni yerleşim sahasına taşınması sağlanmıştır. Bu gün yüzeyde kayaya oyulmuş evler, nişler, odalar, yer yer sarnıçlar, Roma Devri ile ilgili mimari parçalar (sütun, başlık, arşitrav, lahit) ile Osmanlı devri iki camii ve hamam ve çeşme kalıntıları bulunmaktadır. Kale Tabea’da Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Bozkurt ERSOY ve ekibi tarafından kazı çalışmaları yapılmaktadır.
Tescil Kararı TKTVYK'nun 12.04.1985 gün ve 880 sayılı kararı
Potansiyeli Durumu Arkeolojik Sit

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 734    Eklenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba