­ KASIM HAFIZ EVİ | Kültür Portalı

Kasım Hafız Evi - Denizli

Adı Kasım Hafız Evi
Mah. Köy - Mevkii .
Adres Orta Cami Caddesi Acıpayam İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Acıpayam İlçesi, Orta Cami Caddesi, tapuda 96 ada, 11 no’lu parselde 285 m2’lik alanda yer almaktadır. Konut Ali oğlu, Süleyman Güngör’e aittir. Açık sofalı plan tipindeki konut iki katlı olup, zemin kat kiler, üst kat ise konut olarak kullanılmaktadır. Konut temelde taş, üst kısmında ise kerpiç malzemeyle inşa edilmiş olup, çatısı Marsilya kiremidiyle örtülmüştür. Batı tarafında yer alan iki oda doğu tarafında bulunan sofaya açılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Dönem içinde basit onarımlar gördüğü anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Acıpayam İlçesi, Orta Cami Caddesi, tapuda 96 ada, 11 no’lu parselde 285 m2’lik alanda yer almaktadır. Konut Ali oğlu, Süleyman Güngör’e aittir. Açık sofalı plan tipindeki konut iki katlı olup, zemin kat kiler, üst kat ise konut olarak kullanılmaktadır. Konut temelde taş, üst kısmında ise kerpiç malzemeyle inşa edilmiş olup, çatısı Marsilya kiremidiyle örtülmüştür. Batı tarafında yer alan iki oda doğu tarafında bulunan sofaya açılmaktadır. Sofanın doğu tarafındaki kuzey ve güney köşelerinde birer ahşap çıkması bulunmasına rağmen sonradan kuzey tarafındaki çıkma kaldırılarak yeni bölümler ilave edilmiştir. Sofanın tavanında iki ayrı çivi kullanılarak monte edilmiş, tavan göbeği yer alır. Ayrıca sofanın tavana yakın duvar yüzeyinde çiçek motiflerinden oluşan süsleme bandı yer almaktadır. İki odanın tavanı, kapıları, yüklük dolapları ve saçak tavanları, avlu kapısının tavanı ile çıkmanın tavanları ahşap oyma çıtalarla çivi kullanılarak yapılmıştır. Bundan başka oyma tekniğinde dolap ve raf süslemeleri yer alır. Kuzey taraftaki odanın ocaklığının alınlıkları alçı işi süslemeyle dekore edilmiştir. Konutun pencereleri ahşap kafeslerle korunmuştur. Caddeye bakan batı cephesi orijinalinde sıvalı olup, koyu sarı boya ile boyanmıştır. Ancak günümüzde sıvası yenilendiğinden henüz boyama yapılmamıştır. Bu cephedeki duvar köşeliklerine antik form verilerek dekore edilmiş saçak altında ise birbirine geçmeli halkalardan oluşan süsleme bandı işlenmiştir. Konut 1931 yılında inşa edilmiş olup, Açık sofalı Türk Evi plan tipi uygulanmıştır. Ayrıca zengin ahşap işçiliği Türk El Sanatları’nı yansıtmaktadır.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 25.06.2008 gün ve 1627 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1377    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ağustos 2014 Perşembe