­ HİSARKÖY KONUT 116 ADA 4 PARSEL | Kültür Portalı

Hisarköy Konut 116 ada 4 parsel - Denizli

Adı Hisarköy Konut 116 ada 4 parsel
Mah. Köy - Mevkii Attuda Antik Kenti
Adres Hisarköy (Köyü) Mahallesi Sarayköy İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Yapı dikdörtgen plan şemasında iki katlı kâgir olarak inşa edilmiştir. Günümüzde yapının üst örtüsü düz damlıdır. Yapı zemin ve 1. kattan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Yapı dikdörtgen plan şemasında iki katlı kâgir olarak inşa edilmiştir. Günümüzde yapının üst örtüsü düz damlıdır. Yapı zemin ve 1. kattan oluşmaktadır. Saçak seviyesi dışa taşıntılı olarak verilmiştir. Saçak altlarında ahşap düz doğrama hatıllara yer verilmiştir. Yapı malzemesi olarak yöresel moloz kırma taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır. Taşınmazda kare ve dikdörtgen formlu oldukça uzun tutulmuş ahşap doğrama pencereler kullanılmıştır. Yapı gerek plan şeması ile gerekse kullanılan malzeme ve duvar örgüsünde kullanılan teknikteki üslup özelliğiyle bölgedeki tipik konut mimarisini başarılı bir şekilde yansıtmaktadır. Yapı bu özelliği ile kentsel doku içerisinde önemli bir örnek olarak karşımızda durmaktadır. Yapı cephe duvarlarında dikdörtgen formlu oldukça uzun tutulmuş pencereler bulunmaktadır. Taşınmazın cephe duvarlarında deformasyonlar mevcuttur. Konutun restorasyon projelerinin hazırlanarak ivedilikle onarılması gerekmektedir. Yapı bulunduğu araziye uyumlu inşa edilmiştir. Saçak altlarında önemli bozulmalar görülmektedir. Tezyinat açısından yapıdaki kapılar dikkat çekicidir. Konutta yer alan kapı üzerindeki gülbezekler zengin bir süslemeyi dikkat çekmektedir.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 24.12.2009 gün ve 2511 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 369    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Ağustos 2014 Pazartesi