­ DERİ HAMAMI (ESKİ HAMAM) | Kültür Portalı

Deri Hamamı (Eski Hamam) - Çorum

Adı Deri Hamamı (Eski Hamam)
Mah. Köy - Mevkii Kaleboğazı Mahallesi
Adres İskilip İlçesi,
Vakfiye
Genel Tanım Kalenin eteğinde, yazıtı olmayan hamamın ilk yapımının Romalılar Dönemine indiği, XV. y.y. da bugünkü şeklini aldığı anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Hamam günümüzde konutlar arasına sıkışmış durumda olup, yola göre oldukça derinde kalmıştır. Rivayete göre deri hamamı bilinmeyen bir sebeble kaybolmuş, zamanla unutulmuş ve geçen yüzyılda tesadüfen bulunmuştur. Hamamın kare planlı soyunmalığının üstü ahşap çatı ile örtülmüştür. Soyunmalığın içinde betonarme soyunma yerleri vardır. Dikdörtgen planlı ılıklık bölümünün batı tarafı pandandif geçişli iki kubbe, doğu tarafı uçtaki hela bölümüyle birlikte beşik tonoz ile örtülmüştür. Sıcaklık kısmı ortada pandandif geçişli bir kubbe, iki yanda tonoz örtülü dikdörtgen planlıdır.Sıcaklığın doğu ucunda tonozlu bir hücre ile devamında kubbeli iki adet halvet hücresi vardır. Hücrelerin devamında sıcak su deposu ve külhan bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam