­ TOPRAK BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

TOPRAK BABA TÜRBESİ - Çankırı

Adı TOPRAK BABA TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Karataş Mah. Kastamonu Cad. Merkez
Adres Karataş Mah. Kastamonu Cad. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Türbe muhdes olup, herhangi bir mimari ve sanat değeri özelliklerine sahip değildir. Beton temel üzerine tuğla ile örülmüştür ve iki odadan oluşmaktadır. Girişteki ilk oda mescit şeklinde düzenlenmiştir. İkinci odada sanduka bulunmaktadır. Kare planlı yapının üzeri kırma çatı ve alaturka kiremitle kaplıdır. Kuzeyde bulunan girişin sağında ve batı cephesinde demir korkuluklarla çevrili penceresi bulunmaktadır. İçinde bir adet sanduka bulunan türbenin örtüsü düz damdır. Dış duvarları yeşil renk badanalıdır. İçinde bir adet sanduka bulunmaktadır. Herhangi bir kitabe bulunmayan türbede kimin yattığı ve tarihi meçhuldür. Türbe özellikle Salı günleri kadınlar tarafından ziyaret edilmektedir. Yapılan ziyaretlerde çeşitli sıkıntılardan kurtulmak için dualar edilmekte ve mescit olarak düzenlenen bölümde namaz kılınmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe muhdes olup, herhangi bir mimari ve sanat değeri özelliklerine sahip olmayan bir yapıdadır. Beton temel üzerine tuğla ile örülmüştür ve iki odadan oluşmaktadır. Girişteki ilk oda mescit şeklinde düzenlenmiştir. İkinci odada sanduka bulunmaktadır. Kare planlı yapının üzeri kırma çatı ve alaturka kiremitle kaplıdır. Kuzeyde bulunan girişin sağında ve batı cephesinde demir korkuluklarla çevrili penceresi bulunmaktadır. İçinde bir adet sanduka bulunan türbenin örtüsü düz damdır. Dış duvarları yeşil renk badanalıdır. İçinde bir adet sanduka bulunmaktadır. Herhangi bir kitabe bulunmayan türbede kimin yattığı ve tarihi meçhuldür. Türbe özellikle Salı günleri kadınlar tarafından ziyaret edilmektedir. Yapılan ziyaretlerde çeşitli sıkıntılardan kurtulmak için dualar edilmekte ve mescit olarak düzenlenen bölümde namaz kılınmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 14.01.1992 - 2166

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2208    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı