­ BUĞDAY PAZARI MEDRESESİ | Kültür Portalı

BUĞDAY PAZARI MEDRESESİ - Çankırı

Adı BUĞDAY PAZARI MEDRESESİ
Mah. Köy - Mevkii ncili Çeşme Mahallesi Buğday Pazarı Sokak Buğday Pazarı Cami yanı
Adres İncili Çeşme Mahallesi Buğday Pazarı Sokak Buğday Pazarı Cami yanı- ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım İki katlı olarak, taş ve hımış dolgu ile inşa edilen yapı, dış sofalı olup, alt ve üst kat simetrik planlıdır. Yapı onarım görmüş olup üzeri Marsilya kiremit kaplıdır. Zemin kat sokak cephesindeki 4 adet ahşap sütünceler birinci katın 80 cm.lik çıkmasını taşımakta ve bu sütünceler cephe yüzeyine bitişiktir. Zemin katta eskiden dükkan olarak kullanılan bu bölümün giriş kapısının üzeri kemerli olup, kapının sağı ve solundaki geniş pencereler demir parmaklıdır. Zemin katın camiye bakan cephesinde ise 4 oda olup, (revaklı balkona) dış sofaya açılmaktadır. Revaklı balkona, taş basamakla çıkılmaktadır. Balkonun altı, düzgün kesme taşla yapılmıştır. Yapının 1. katına, zemin katın merdiven sahanlığından başlayan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Sokağa bakan oda, cami cephesinden geriye çekilerek, üst kattaki (revaklı balkonun) dış sofanın sürekliliği sağlanmıştır. Dükkanın üzerindeki odanın cepheye bakan 4, camiye bakan ise 5 adet üzeri basık kemerli penceresi olup kapının yanındaki pencerenin duvarı pahlıdır. Yapının diğer bölümü alt katla aynı plan ve özelliktedir. Çatısı Marsilya kiremitle kaplı olan yapının sokak cephesinin ortası üçgen alınlıklı kırma çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı olarak, taş ve hımış dolgu ile inşa edilen yapı, dış sofalı olup, alt ve üst kat simetrik planlıdır. Yapı onarım görmüş olup üzeri Marsilya kiremit kaplıdır. Zemin kat sokak cephesindeki 4 adet ahşap sütünceler birinci katın 80 cm.lik çıkmasını taşımakta ve bu sütünceler cephe yüzeyine bitişiktir. Zemin katta eskiden dükkan olarak kullanılan bu bölümün giriş kapısının üzeri kemerli olup, kapının sağı ve solundaki geniş pencereler demir parmaklıdır. Zemin katın camiye bakan cephesinde ise 4 oda olup, (revaklı balkona) dış sofaya açılmaktadır. Revaklı balkona, taş basamakla çıkılmaktadır. Balkonun altı, düzgün kesme taşla yapılmıştır. Yapının 1. katına, zemin katın merdiven sahanlığından başlayan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Sokağa bakan oda, cami cephesinden geriye çekilerek, üst kattaki (revaklı balkonun) dış sofanın sürekliliği sağlanmıştır. Dükkanın üzerindeki odanın cepheye bakan 4, camiye bakan ise 5 adet üzeri basık kemerli penceresi olup kapının yanındaki pencerenin duvarı pahlıdır. Yapının diğer bölümü alt katla aynı plan ve özelliktedir. Çatısı Marsilya kiremitle kaplı olan yapının sokak cephesinin ortası üçgen alınlıklı kırma çatılıdır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2001    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma