­ PİDE | Kültür Portalı

Pide - Bursa

Geleneksel olarak haftanın belli günlerinde köy fırınlarında ekmek yapmadan önce fırının ısısını ayarlamak ve kısa sürede ekmek ihtiyacını karşılamak için farklı malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Un, su, tuz ve maya ila hamur yoğrulur, hamurun üzerine temiz bir bez serilerek mayanın gelmesi için beklenir. Son yıllarda mayalı yapılacak hamur işleri için kadınlar fırınlardan aldıkları ekmek hamuru ile hamur yoğurmaktadırlar. Ekmek hamuru büyükçe bir kapta un, su, tuz ile çoğaltılır. Hamurun içine koymak için patates ile kabak haşlanır (dolmalık veya bal kabağı) kevgirden geçirilir. Mayası geldikten sonra kabak ve patates hamurun içine konarak yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir, hamurdan bezeler yapılarak elle açılır içine ince bir tabaka şeklinde sıvı yağ sürülür, iç malzeme olarak isteğe göre; cevizli, patatesli, kıymalı, sade soğanlı, kavurmalı, parça etli, ıspanaklı, peynirli çeşitleri yapılır. İç malzemesi hamurun ortasına yerleştirildikten sonra hamurun kenarları üst üste katlanarak kapatılır. Orta ateşli bir fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

 

English

Traditionally, on certain days of the week, before making bread in the village ovens, it is done using different ingredients to adjust to the low temperature of the oven and to make the bread in a short time. Flour, water, salt and yeast are used to knead the dough, then a clean cloth is laid on the dough for the yeast to take effect. In recent years, women are kneading dough with bread dough they buy from bakeries. The bread dough is multiplied with flour, water and salt in a large container. The pumpkin and potatoes are boiled and strained to be put in the dough. Then it is kneaded when the yeast is matured. A soft dough is obtained, the dough is made of beads and opened by hand into a thin layer and liquid oil is poured over. There are multiple choices for the internal ingredient ; walnut, potato, minced meat, plain onion, roasted meat, pieced meat, spinach, cheese varieties etc. After the inner ingredient is placed in the middle of the dough, the sides of the dough are folded toward the middle. It is cooked in a medium-hot oven until it is baked.

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 1258    Eklenme Tarihi : 07 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma