­ KESTANE ŞEKERİ | Kültür Portalı

Kestane Şekeri - Bursa

Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılan kestane şekeri Bursa’nın marka ürünlerinden biri olmuştur. Kestanenin dış kabukları bıçakla kesilerek atılır, ince iç kabuğu da sıcak suyun içerisinde yumuşatılarak soyulur. Kabuklarından ayrılan bu kestaneler 4‘lü veya 5‘li olarak ince tülbentlere sarılarak tülbent düğümlenerek tencereye yerleştirilir, başka bir tencerede şeker ve su karışımı (1 kilo şekere yarım kilo su) orta sıcaklıkta ateşte kaynatılarak revak elde edilir. Hazırlanan revak kestanelerin üzerine dökülerek hafif ateşte iki saat kadar kaynatılır, kaynama sırasında revağın kıvamı sürekli kontrol edilir, kaynamanın bitiminde kestane şekeri bir gün soğumaya bırakılır.

 

English

Candied chestnuts made from chestnuts grown in the Uludağ Mountain became one of the brand products of Bursa. The outer shells of chestnut are cut off with a knife and the thin inner shell is peeled by softening it in hot water. These chestnuts which are separated from their shells are wrapped in thin cloths in 4 or 5 pieces and placed in a pot. Another mixture of sugar and water (1 kilo of sugar and half a pound of water) is boiled at medium temperature. It is then poured over the chestnuts and are boiled at a low heat for about two hours. During the boiling, the consistency of the sherbet is constantly controlled, and the candied chestnuts are left to cool down one day after the cooking is finished.

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 2820    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma