­ CİĞER BÖREĞİ | Kültür Portalı

Ciğer Böreği - Bursa

Bursa’da yaşayan balkan göçmenleri tarafından yaygın olarak yapılmaktadır. LOKNOR BÖREK (CİĞERLİ BÖREK) Un, su, sıvı yağ, tuz ve maya ile hamur yoğrulur. Günümüzde bira mayasının kullanıldığı börek yapımında daha önceki yıllarda ekmek yapımında kullanılan hamur mayası katılıyordu. Hamur sıcak su ile yoğrularak bir süre dinlendirilir. Böreğin iç harcı için dana ciğer kuşbaşı doğranır, ocağın üzerinde kısık ateşte ciğerler tam pişinceye kadar kavrulur, pişen ciğerlerin üzerine kuru soğan küp şeklinde doğranır, üzerine domates ve yeşil biber doğranarak tuz ve karabiber eklenerek soğuması beklenir. Daha sonra beş büyük ve beş küçük bezelere ayrılarak üst üste konur, aralarına yağ sürülür, önce beş büyük beze aynı anda oklava ile açılır. Beş kat olan yufka tepsinin boyutundan daha büyük açılmaya çalışılır. Tepsinin üzerine serilen yufkanın üzerine, tepsinin kenarlarına gelecek şekilde lor serpilir, tepsinin ortası ciğer için boş bırakılır.Küçük bezeler aralarına yağ sürülmüş olarak, tepsinin ortasını kaplayacak büyüklükte açılarak bekletilir. Böreğin iç harcı olarak hazırlanan ciğer yufkanın ortasına dökülür. Tepsinin dışında kalan yufkalar içeri doğru kıvrılarak tepsinin içine yerleştirilir. Boş kalan orta kısma beşli olarak açılan küçük yufka kapak şeklinde yerleştirilerek harcın üzeri kapatılır, tepsinin üzerine yarım çay bardağı su ile sıvı yağ karıştırılarak dökülür. Yaklaşık bir saat bekletilerek kabarması sağlanır, fırında orta ateşte kızarıncaya kadar pişirilir.

English

It is widely baked by the Balkan immigrants living in Bursa. LOKNOR BÖREK (LİVER BÖREK), water, oil, salt and yeast are kneaded to make the dough. In the past few years, pastries were used in bread making while brewer's yeast is used nowadays. The dough is kneaded with hot water and rested for a while. For the inside of the börek beef liver is diced and they are cooked on the stove with low-heat. When it is cooked, chopped onions, chopped tomatoes, green peppers and salt and pepper are added. Once it is cooked, it is put aside to let it cool down. Then put them on top of five large and five small doughs, spread oil between them, first five large doughs are opened with a rolling pin. Then the dough has to be opened larger than the size tray. The yufya is laid on top of the tray and cheese is spread on the edges, and the middle is left empty for the liver preparation. The small doughs are greased in between them,  opened in th esize of the tray and kept waiting aside. The liver is poured into the center of the dough. The yufkas left outside the tray are folded inward and placed inside the tray. The middle of the tray left empty are covered by the five small doughs. Then oil and water are mixed in a teaglass and is poured over it. After waiting for one hour, the tray is put in the oven to be baked at a low heat.

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 1880    Eklenme Tarihi : 07 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma