­ SADAĞ ILICASI | Kültür Portalı

Sadağ Ilıcası - Bursa

Adı Sadağ Ilıcası
Envanter No 16.08(1.0)
Mah. Köy - Mevkii Sadağ Köyü
Adres Sadağ Köyü Sadağ Vadisi Orhaneli/Bursa
Diğer Özellikler
Genel Tanım Vadi içerisinde, eğimli bir sahada, 4,5-5 x 10 metre ebatlarında taş duvar ortasına açılmış niş ile ön kısmında bir havuzdan ibaret bir yapıdır. Çevresinden çıkan sıcak su kaynakları doğal ve suni kanallarla bu niş ve havuz içerisinde toplanarak romatizma hastalıklarının tedavi edildiği yer olarak bilinmektedir. Sadağ Köyü yakınlarındaki bu ılıca. Tabanı 3 sıra tuğla, iki sıra moloz taş, ortası doğal kayalık, üst kısmı ise yarım tonoz biçiminde, tuğladan kemerli bir niş ve bu nişin önünde havuz kısmından ibaret bir yapıdır. Havuzun orijinal ebatları 10 x 10 metre iken son zamanlarda 8 x 8 metre ebatlarında yeniden 1,5 -2 metre yüksekliğinde bir taş duvar yapılıştır. Üstü açıktır. Ortasında niş’in yer aldığı aynı zamanda istinat duvarı vazifesi de gören duvarın üst kısmı tahrip olmuştur. Bu duvarda niş ve havuzda su toplamasına yarayan kanal ve künk izleri görülür. Bu gün niş içerisine 30 cm. yüksekliğinde, 50o sıcaklığında kaynak suyu, havuzda ise bundan daha serin 50 cm. kadar yüksekliğinde su toplanmıştır.
Tescil Kararı -
Kullanım Durumu
Potansiyeli Durumu 4,5-5 x 10 metre ebatlarında taş duvar ortasına açılmış niş ile ön kısmında bir havuzdan ibarettir.
Önerilen Koruma Arkeolojik Sit Alanı
Görüntülenme Sayısı : 662    Eklenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma