­ KİOS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Kios Antik Kenti - Bursa

Adı Kios Antik Kenti
Mah. Köy - Mevkii Lale Dağı Sokak Gemlik
Adres Lale Dağı Sokak Gemlik/Bursa
Diğer Özellikler
Genel Tanım Kios antik kenti Arkaik dönemde Lale dağı yamaçlarında kurulmuştur. Helenistik Dönemden sonra yerleşim bugün yüzey buluntuları ve sur duvarları ile tespit edilebilen alanda olmuştur. Antik kentin Güney-batı sınırları Gemlik İlçesi yerleşimi nedeniyle tespit edilememektedir. Kentin antik dönemden anıtsal herhangi bir yapısı bugün görülmemektedir. Antik dönemde kentin önemli bir liman kenti olduğu tahmin edilmesine karşın limanın yeri kesin belirlenememektedir. Ancak limanın bugün mezarlık olarak kullanılan bölgede olduğu ova dolgusu (alivüyonları) nun arazideki durumdan anlaşılmaktadır. Ayrıca mezarlığın bulunduğu bölgenin güney-batısında ve güneyinde seramik buluntuların birden kesilmesi ve bu bölgede görülen denize ait kalıntılar limanın büyük olasılıkla burada olduğunu ortaya koymaktadır. Kios antik kenti bugün büyük ölçüde tahrip edilmiş olmasına rağmen yeni araştırmalara olanak sağlayacak düzeyde seramik malzemeye sahiptir. Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar her türlü seramik (kap-kaçak) malzemeye rastlanılması mümkündür.
Tescil Kararı 10.03.1990/977 17.11.1990/1405 23.01.1994/3650
Potansiyeli Durumu Arkaik Dönem
Önerilen Koruma Antik Kent
Görüntülenme Sayısı : 1744    Eklenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma