­ UMUR BEY CAMİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Umur Bey Cami Çeşmesi - Bursa

Harita No 27PIc
Mah. Köy - Mevkii Umurbey Mahallesi
Adres Umurbey Mahallesi Fabrika Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Umur Bey
Vakfiye Var
Genel Tanım II. Murad döneminde Umur Bey tarafından yaptırılmıştır.Umurbey Mahallesi fabrika sokakta yer alır.
Yapılan Onarımlar 1627-1628, 1795,1825
Ayrıntılı Tanımı Aynı isimli caminin cadde tarafındaki avlu duvarındadır. Sade görünümlü, iddiasız ve zarif bir çeşmedir. Kitabesinde “Hacı Omur Bey Bin Timurtaş sene 931 (1524)” yazmaktadır. Çeşme, kesme taş ve aralarına üç ve iki sıra tuğla işleyerek yapılmıştır. Yalak oval şekilde ve mermerdendir. Ayna taşı mermer olup, üç yarım daire motifinin birleşmesinden meydana gelen şeklin ortasında musluk bulunmaktadır. Bu ayna taşına küçük bir kemer çevrelemiştir. Kemerin dışı tek sıra tuğla ile sınırlandırılmıştır. Kemerin en üst seviyesine mermer kitabe konmuş ve tuğla ile çerçevelenmiştir. Çeşmenin düz üstüne birkaç sıra tuğla ile hafif bir saçak verildikten sonra normal yerli kiremitle örtülmüştür.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991/1730
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1188    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi