­ TAHTALI (HATİPZADE) MESCİT | Kültür Portalı

Tahtalı (Hatipzade) Mescit - Bursa

Harita No 27NIIb
Mah. Köy - Mevkii Hisar Mahallesi
Adres Hisar Mahallesi Tahtalı Sokak Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 15. - 16. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Duvarları moloz taş örgülü, üstü ahşap ve kiremit kaplı bir yapıdır. Son cemaat yeri; 2,45 x 7,70 metre iç ölçülerde, kuzey yönü kapalı ve ahşap tavanlıdır. Asıl ibadet alanı; 7,05 x 8,70 metre iç ölçülerinde, dikdörtgen planlı, üzeri düz ahşap tavanlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Alaaddin Mahallesi Tahtalı Sokak'ta bulunmaktadır. Yapıldığı tarih ve yaptıranı kesin olarak bilinemeyen mescidin XVI. - XVII. YY. ait olabileceği düşünülebilir. Duvarları moloz taş örgülü, üstü ahşap ve kiremit kaplı bir yapıdır. Son cemaat yeri; 2,45 x 7,70 metre iç ölçülerde, kuzey yönü kapalı ve ahşap tavanlıdır. Asıl ibadet alanı; 7,05 x 8,70 metre iç ölçülerinde, dikdörtgen planlı, üzeri düz ahşap tavanlıdır. Doğu yönünde penceresi bulunmayan yapıyı, diğer ana yönlerdeki altlı üstlü dikdörtgen çerçeveli son pencere aydınlatmaktadır. Mihrap kav sarası üç sıra mukarnas sırasıyla kurulmuş, yarım daire kesitli bir niş halindedir. Mihrap tamamen yağlı boya ile kapatılmıştır. Kuzey batı yönünde yer alan ahşap minareye son cemaat yerinden çıkılmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986, 04.05.1991/1730 ve 17.10.2012/1158
Yayın Dizini TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESRLER 1.2.3- DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2327    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Ekim 2014 Perşembe