­ HOCA TAŞKIN CAMİİ VE TÜRBE | Kültür Portalı

Hoca Taşkın Camii ve Türbe - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Hoca Taşkın Mahallesi
Adres Hoca Taşkın Mahallesi Köprü Sokak (Hoca Taşkın Sokak) Yıldırım/Bursa
Yaptıran Taşkın Sufi
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım 9,20 x 10,30 metre iç ölçülerinde kare planlı olan mescidin giriş bölümünde, 3,60 metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1955 yılında özel mülkiyete satılarak ev olarak kullanılmıştır. Daha sonraları ibadete açılarak, 2002 yılında aslına uygun olarak onarılarak üst kısmı kubbe ile örtülmüştür. Önündeki çeşme yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yeşil ile Emirsultan arasındaki yolun hemen altında, Hoca Taşkın Sokağı’ndadır. Fatih döneminde Taşkın Sufi adlı bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Hoca Taşkın 15. yüzyılda yaşamış Sultanönü’nde (Eskişehir) doğmuştur. Eğitimini tamamladıktan sonra Bursa’ya gelerek Molla Hüsrev’in hizmetine girmiş, ondan ders almış, daha sonra tasavvuf yolunu seçmiş ve Taşkın Sufi ün bulmuştur. II. Bayezıt döneminde (1481-1512) vefat etmiş ve günümüzde adıyla anılan semtteki mescidin haziresine gömülmüştür. 9,20 x 10,30 metre iç ölçülerinde kare planlı olan mescidin giriş bölümünde, 3,60 metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. 1955 yılında özel mülkiyete satılarak ev olarak kullanılmıştır. Daha sonraları ibadete açılarak, 2002 yılında aslına uygun olarak onarılarak üst kısmı kubbe ile örtülmüştür. Önündeki çeşme yenilenmiştir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA- DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2105    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Aralık 2014 Salı