­ HAMZA BEY CAMİİ | Kültür Portalı

Hamza Bey Camii - Bursa

Yaptıran Hamza Bey
Yapım Tarihi 16. Yüzyıl
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Caminin duvarları üç sıra tuğla, bir sıra taş örülmüş, taş aralarına dikey tek tuğla konmuştur. Büyük kubbe kasnağı tuğladan, kanat kubbelerinin kasnakları duvarlarda olduğu gibi taş aralarına ikişer, üçer dikey tuğla yerleştirilerek örülmüştür. Güney duvarındaki pencere kemerleri testere dişi formunda, tuğla malzeme ile yapılmıştır. Duvarlar üç, kubbeler iki sıra kirpi saçaklıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1826 ve 1855 yıllarında meydana gelen depremler nedeniyle tamirat görmüş, son olarak 1958 ve 1963 yıllarında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılarak ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hazma bey Semti, Karlıca Caddesindedir. Çelebi Sultan Mehmet’in baş vezirliğini yapan, Fatih Sultan Mehmet’in elçisi olarak gittiği Romanya’da şehit olan Hazma bey tarafından yaptırılmıştır. Fatih devrinde mescit olarak yapılmış, 1614 yılında kazasker Muallim Zade Ahmet Efendi tarafından minber konulması ile camiye dönüştürülmüştür. 1826 ve 1854 yıllarında meydana gelen depremler nedeniyle tamirat görmüş, Fatih devrinde Bursa’da yapılan eserlerin en büyüğü ve en önemli bir külliyesidir. Medresesi ve imareti bugün mevcut değildir. Caminin duvarları üç sıra tuğla,bir sıra taş örülmüş, taş aralarına dikey tek tuğla konmuştur. Büyük kubbe kasnağı tuğladan, kanat kubbelerinin kasnakları duvarlarda olduğu gibi taş aralarına ikişer, üçer dikey tuğla yerleştirilerek örülmüştür. Güney duvarındaki pencere kemerleri testere dişi formunda, tuğla malzeme ile yapılmıştır. Duvarlar üç, kubbeler iki sıra kirpi saçaklıdır. Kaidesi üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş ile örgülü olan minareye son cemaat yerinin doğusundaki yer alan bir kapıdan çıkılmaktadır. Üçgen satıhlarla, silindirik tuğla gövdeye geçişin sağladığı minare, sonradan camiye eklenmiş ve kaideden şerefeye kadar tamir edilmiştir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1959    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe