­ FEYZULLAH PAŞA MESCİDİ | Kültür Portalı

Feyzullah Paşa Mescidi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Hocataşkın Mahallesi
Adres Hocataşkın Mahallesi 7. Cami Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Feyzullah Paşa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Mescit, içte 7,00 x 7,00 metre ölçülerinde, kare planlı, ahşap tavanlı olup son cemaat yeriyle birlikte üzeri çatı ile örülüdür. Bursa Büyükşehir Belediyesi, yok olmaya yüz tutmuş 587 yıllık bir Osmanlı eserini restore ederek daha ayağa kaldırdı ve 14 Aralık 2013'te ibadete açtı.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına ungun restorasyonu yapılmıştır. 14 Aralık 2013'te biten restorasyonu müteakip ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hocataşkın Mahallesi, Cami Sokak'tadır. Bugün ev olarak kullanılan Feyzullah Paşa Mescidi 15. yüzyılda II. Murat Devri Vezirlerinden Feyzullah Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tahtakale’deki yoğurt hanı ve yanındaki dükkanlar, mescidin vakıflarıdır. Feyzullah Paşa 1429 yılında vefat etmiştir. Mescit, içte 7,00 x 7,00 metre ölçülerinde, kare planlı, ahşap tavanlı olup son cemaat yeriyle birlikte üzeri çatı ile örülüdür. Sivri kemerli bir kapıdan ana mekana geçilmektedir. Ahşap kapı kanatları orijinal olup yağlı boya ile boyalıdır. Asıl ibadet mekanı, dört ana yönde bulunan sivri kemer alınlıklı tek sıra pencerelerle aydınlatılmaktadır. Bugün doğu yönündeki pencerelerle, girişin solundaki pencere kapatılmış, mihrabın iki yanındaki pencereler dolap haline getirilmiştir. Doğu ve batı duvarlarının üst kısımlarına ölçüleri diğer pencerelere oranla daha küçük ebatta iki pencere açılmıştır. Taban, kare formlu tuğlalarla döşenmiştir. Sivri kemer alınlıklı mihrap nişi sade, 0,50 metre derinliğindedir. Yapı beden duvarları moloz taş ile inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım Mescit
Bugünkü Kullanımı Mescit
Önerilen Kullanım Mescit
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESRLER 1.2.3- DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1676    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2014 Pazartesi