­ DEREKÖY KİLİSESİ | Kültür Portalı

Dereköy Kilisesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Dereköy
Adres Dereköy Mudanya/ Bursa Dere Köyü Tapu Senedi: 139 cilt, 78 sahife, 93 sıra numara
Kültür Dönemi Doğu Roma
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İçten 13.05 x 20.85 metre (apsis dahil) boyutlarındaki anıtsal kilise mimarisi ve içinde barındırdığı liturjik öğelerinin önemi nedeniyle değer taşıyan bir yapıdır. Kilise doğu-batı doğrultusunda üç nefli, tonozlu bir bazilikadır. Dikdörtgen planlı naos doğuda bema ve üç yuvarlak apsis, batıda kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı narteksle sınırlanır. Naos altışardan iki sıra sütunla üç nefe ayrılmıştır; sütunları birbirine bağlayan yuvarlak kemerler doğuda dikdörtgen, batıda yarım yuvarlak duvar payelerine otururlar . Sokak zemininden yüksekte olan nartekse on iki basamaklı yuvarlak bir merdivenle çıkılmaktadır. Narteks, doğuda yuvarlak kemerli derin bir niş içine alınmış kapı ve yanlardaki pencereler naosa batıda on, kuzey ve güneyde beşer dikdörtgen kesitli destek üzerine oturan yuvarlak kemerle dışa açılır. Kilisenin beden duvarları dıştan tuğla, moloz ve kesme taş ile inşa edilmiştir. Açıklıkların kemerleri ve narteks destekleri tuğladır. Beden duvarları bir-üç sıra tuğla moloz taşla dönüşümlü olarak almaşık teknikle örülmüştür. Yapının köşelerinde büyük kesme taş bloklar kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2611    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Temmuz 2014 Çarşamba