­ BURSA KIZ MUALLİM MEKTEBİ (KIZ ÖĞRETMEN OKULU) | Kültür Portalı

Bursa Kız Muallim Mektebi (Kız Öğretmen Okulu) - Bursa

Adı Bursa Kız Muallim Mektebi (Kız Öğretmen Okulu)
Mah. Köy - Mevkii İbrahimpaşa Mahallesi
Adres İbrahimpaşa Mahallesi Kızokulu Caddesi Osmangazi/Bursa
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1854 Yılında inşa edilen bina Erkek Rüştiye Mektebi olarak kullanılmıştır. Rüştiye Mektebi 1892 yılında diğer bir binaya taşınmış, bu sürecin ardından okul Kız Rüştiyesi olmuş, 1911'de ise Malhatun Mektebi ismini almıştır. 1920'de kapatılan okul, İsmail Hakkı Bey'in çabalarıyla Kız Sanayi Mektebi ismiyle eğitime yeniden başlamıştır. 1920-21 yıllarında bina Yunanlılar tarafından hastane olarak kullanıldığında öğrenciler şimdiki müdür lojmanında kalmış, derslere bu binanın karşısındaki bir konutta devam edilmiştir. Savaşın ardından 1949 yılında kız lisesi olarak Bakanlık tarafından tescil edilmiştir. Okula 1962 yeni derslikler ve 1969’da ek derslikler ve yatakhane ilave edilmiştir. Bazı kaynaklarda binanın önce tek katlı olarak inşa edildiği belirtilmektedir. Her iki katta basık kemerli pencereler, giriş kapısının üstünde saçak görevi gören ve iki kolonla taşınan bir balkon bulunmaktadır. Balkonun üzerine kapatan saçak ise barok tarzı süslemelerle bezenmiş bir alınlıkla bitirilmiştir. Okulun güneydoğu köşesindeki tarihi duvarlar, okulun ilk yapısının kalıntılarıdır.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Okul
Önerilen Kullanım Okul
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5660    Eklenme Tarihi : 14 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2013 Salı