­ BÜLBÜL HATUN VE AHMET BEY’İN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Bülbül Hatun ve Ahmet Bey’in Türbesi - Bursa

Adı Bülbül Hatun ve Ahmet Bey’in Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Karacabey / Bursa
Yapım Tarihi 14 YY.
Vakfiye
Genel Tanım Karaca Bey imaretinin güneybatısında yer alan türbenin üç satırlık mermer kitabesi doğu cephesinde kapı kemeri üzerindedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Karaca Bey imaretinin güneybatısında yer alan türbenin üç satırlık mermer kitabesi doğu cephesinde kapı kemeri üzerindedir. 1472-73 tarihli bir kadı sicilinde Bülbül Hatun ve kardeşi Ahmed Bey’in ruhuna, vefat ettikten sonra cüz okunması için vakfedilen eserler sayılmaktadır. Kayıttan vakfın tesis edildiği tarihte her ikisinin de hayatta olduğu anlaşılmaktadır. Türbe kare planlı üzeri pandantiflerle geçilen bir kubbeyle örtülüdür. Doğu duvarda eksende bir kapı; kuzey batı ve güney duvarlarda birer pencere yer alır. Kübik gövdeli türbenin cepheleri kademeli sağır sivri kemerlerle hareketlendirilmiştir. Yapını duvarları dıştan almaşık teknikte bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla ile örülmüştür. Kemerler ve testere dişi frizler tuğladır. Kubbe dıştan kurşunla kaplıdır. Duvarlar ve kubbe içten sıvalıdır.
Bugünkü Kullanımı Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1860    Eklenme Tarihi : 03 Haziran 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 2013 Pazartesi