­ BAYEZIT PAŞA (ÇATAL MESCİT) CAMİİ | Kültür Portalı

Bayezıt Paşa (Çatal Mescit) Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Hocataşkın Mahallesi
Adres Hocataşkın Mahallesi 6. Okul Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Bayezıt Paşa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım 7,75 x 7,57 metre iç ölçülerinde bulunan caminin üst kısmı kırma çatı ile örtülüdür. Camide 3,80 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde tahrip olan cami, 1892 yılında 2.043 kuruş harcanarak tamir ettirilmiştir. Kuzeyden çıkılan bir merdivenle bir girişi vardır. Girişin altında bodrum bulunur. 1951 yılında onarılan cami, 1976 yılında yıkılarak yeniden yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yeşil Semti’nde, Yeşil Külliyesi’nin hemen doğusunda, 6. Okul Sokak’tadır. Sultan I. Mehmet devri Osmanlı paşalarından Yahşi Bey oğlu Bayezıt Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bayezıt Paşa, vezirlik ve sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. 1421 yılında şehit olmuştur. 7,75 x 7,57 metre iç ölçülerinde bulunan caminin üst kısmı kırma çatı ile örtülüdür. Camide 3,80 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunur. 1855 depreminde tahrip olan cami, 1892 yılında 2.043 kuruş harcanarak tamir ettirilmiştir. Kuzeyden çıkılan bir merdivenle bir girişi vardır. Girişin altında bodrum bulunur. 1951 yılında onarılan cami, 1976 yılında yıkılarak yeniden yaptırılmıştır. Özgün yapısını yitirmiştir. Asıl Minaresi yıkıldığı için tuğla malzemeli bir minare inşa edilmiştir. Şerefenin altı, dört sıra kirpi saçak dizilidir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1818    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe