­ BALIK PAZARI CAMİ | Kültür Portalı

Balık Pazarı Cami - Bursa

Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı İnşa kitabesi bulunmayan caminin, yapılış tarihide kesin olarak binmemekle birlikte 1922-23 yıllarında vuku bulan mübadelede Paragia-Pazariotissa kilisesi iken camiye çevrilmiş ve bugünkü adını almıştır. Daha sonra kuzeydoğu köşesine bir minare inşa edilen cami, 17 Ağustos 1999 depreminde orta derece hasar görmesi nedeni ile bir süre ibadete kapatılmıştır. Cami, 307m2 alan üzerine 240 m2 olarak, doğu-batı doğrultusunda, dikdörtgen planda yapılmıştır. Orta mekanı bir büyük kubbe ve dört yarım kubbe ile tamamlanmıştır. Tek şerefeli minaresi bulunan caminin, içeriden merdivenle çıkılan bir mahfili ve avluda bir abdest alma yeri mevcuttur. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, gelişmiş kapalı yunan haçı şemasını yansıtır. Narteks cephesinde üstte eksene simetrik eş boyutlarda iki pencere, altta kuzeydoğu köşede, doğu duvara bitişik bir minare yer alır. Güney cephe, kuzey cephe düzenini tekrarlar. Duvarları düzgün kesme taş tekniği ile örülmüş yapının batı cephesi mavi ve beyaz sıvalıdır.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1867    Eklenme Tarihi : 16 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Ağustos 2018 Pazartesi