­ TESTİ KEBABI | Kültür Portalı

Testi Kebabı - Burdur

Burdur’da bu yemek için özel olarak yapılmış testiler vardır. Bunların altları su testisi gibi, ağızları beş parmak kadar genişliktedir. Davar etinin yağlı kaburga kısmı doğranır, tuzlanır ve testiye yağla birlikte yerleştirilir. Yanan mangal kömürünün ortasındaki kömürler yan taraflara alınmak üzere aralanır. Aralanan kısma testi oturtulur. Kömür közleri testinin etrafında testiye değecek şekilde kalır. Bu yemek, bir avuç közün içinde, testinin kendi kızgınlığı ile pişirilir. Pişme süresi yaklaşık üç saattir. Ara sıra testinin iki kulpundan tutularak içindeki etler silkelenmek suretiyle et hareket ettirilir ve böylece testinin içindeki etlerin pişmesi sağlanır. Bir saat sonra etlerin suyu çekilip kavrulmaya başlanmasıyla testinin içine temizlenmiş küçük soğan, patates, yeşilbiber ve en üstüne domates, tuz konur. Karışması için silkelenir. Testinin ağzı bir bezle bağlanır, etrafı hamurla sıvanır. Yine ateşe konur. Zaman zaman silkelenmek suretiyle pişirilir. Közün üzerinden alındıktan sonra yirmi dakika kadar bekletilir. Testinin hamurla sıvanan ağzı açılır, bir tepsiye boşaltılır, üzerine kimyon ve karabiber ekilir. Testi kebabı odun yakılarak odun közleriyle de yapılabilir. Yaz aylarında bağlarda bahçelerde yapılır. Günümüzde tüplü ocaklarda da pişirilmektedir; ancak kömür ateşinin üzerindeki daha hoş kokulu ve lezzetli olur. Nas Kazan Ş.(2012)Burdur Yemekleri ve Kültürü. İstanbul:egebasım

Etli Sebze Yemekleri
Görüntülenme Sayısı : 707    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2017 Perşembe