­ SÜLÜKAŞI | Kültür Portalı

Sülükaşı - Burdur

Yarım kg. buğday unu, bir çay bardağı mısır unu, yeterince tuz ve su katılarak hamur yapılır.

Bu hamur yarım saat dinlendirildikten sonra avuç içinde ince uzun yuvarlatılır ve bir tencereye kaynayan suyun içine atılır. Haşlanan hamur, süzüldükten sonra havanda dövülmüş bir su bardağı ceviz ve yarım su bardağı ufalanmış deri peyniri karışımı ile karıştırılır. Yayvan bir tepsiye dökülür ve üzerine salça ve tereyağı ile hazırlanan sos dökülür. Maydanoz ve domates ile süslenerek servis yapılır. Bu yemek şekil itibariyle sülüğe benzediği için “sülük aşı” denmiştir. Ağlasun yöresinin en az bir asırlık yemeğidir ve günümüzde bu yemeği sadece yaşlılar bilmektedir. Acil durumlarda yapılan ve katığa gereksinim duyulmayan yemektir. Sülükaşı’nın bir başka tarifi şöyledir: 2-3 su bardağı un, iki yumurtayla karıştırılır ve elle ovalanır. Ovalanan ve erişteden biraz daha kalın olan hamurlar, kaynayan suya atılır. Bir kevgirle alındıktan sonra üzerine salçalı tereyağı gezdirilir ve sulu pilav gibi kaşıkla yenilir. Sülükaşı’nın bir başka tarifi şöyledir: Yeteri kadar un, tuz ve suyla hamur yapılır. Hamurun yirmi dakika kadar dinlenmesinden sonra küçük bezelere ayrılır. Bu bezeler avuç içinde ovuşturulur, yuvarlanır. Sülüğe benzeyen parmak şeklindeki hamurlar, kaynayan suya atılır. Haşlandıktan sonra bir kevgirle tepsiye alınır. Bir dığan (tava)da kızartılan tereyağı, hamurların üzerine gezdirilir. Çatalla yenilir. Eskiden elle, yağa bandırılarak, yenilirdi. Nas Kazan, Ş.(2012). Burdur Yemekleri ve Kültürü.İstanbul:egebasım.

Görüntülenme Sayısı : 1660    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ekim 2017 Çarşamba