­ MÜRDÜMEK AŞI | Kültür Portalı

Mürdümek Aşı - Burdur

Mürdümek, sarı mercimeğe benzeyen ve Çeltikçi yöresinde yetişen bir mercimek türüdür. Tencerenin içine iki su bardağı su konulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine yıkanmış mürdümekler dökülür ve kaynatmaya devam edilir. Kaynama sırasında oluşan beyaz köpükler bir kevgirle alınır ve atılır. Mürdümeklerin suyu çekilinceye kadar tencerede pişirilir. Ayrı bir tencerede ince kıyılmış soğan iki yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Bir tatlı kaşığı salça, yeterince tuz, bir tatlı kaşığı kırmızıbiber eklenir, karıştırılır. İki su bardağı su ilave edilir ve önceden haşlanan mürdümekler eklenir. Suyu çekildikten sonra mürdümekler, tahta kaşıkla ezilir ve et suyu ilave edilir. On dakika kadar kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra servis yapılır.

Çorba
Görüntülenme Sayısı : 1548    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2017 Perşembe