­ ÇOBAN KATMERİ, CISTIR, GAYMAKLI KATMER | Kültür Portalı

Çoban Katmeri, Cıstır, Gaymaklı Katmer - Burdur

Açılan yufkaların içine yağ, kaymak sürülür. İkiye katlanır ve üzeri yağlanır, tekrar yağlanarak ikiye katlanır. Oklavayla kalın olarak açılır. Saç üzerinde yağlanarak pişirilir. Eskiden Söğüt ve çevresinde sabah kahvaltılarında yenilirdi. Hali vakti yerinde olan ailelerin kadınları, her sabah erkenden ocaklarını yakarlar; ekmek, katmer, cızdırma, cıstır yaparlardı. Piştikçe ortaya atılan bu ekmekleri aile fertleri ellerine alırlar ve yiyerek işlerine (dağ bağ işleri) giderlerdi. Tüten ocağı dışarıdan gören insanlar da gelir; nasiplerini alır giderlerdi. Pişmiş yufkanın bir yüzü süt kaymağı ile yağlanıp kızgın saçta pişirilirken yağın “cısss… cusss…” diye çıkardığı sesten dolayı bu ekmeğe “cıstır”, “cızdırma” denilmiştir. Özellikle Gölhisar ve Tefenni civarında bu isimle anılmaktadır.
Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 1743    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Temmuz 2017 Salı