­ BOLU MÜZESİ "HERMES PROPYLAİOS BAŞI" | Kültür Portalı

Bolu Müzesi "Hermes Propylaios Başı" - Bolu

Mah. Köy - Mevkii Büyükcami Mah.
Adres Büyük Cami Mah. Stadyum Cad. N:2 Bolu Müzesi, Arkeoloji Bölümü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bolu Müzesi
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye
Genel Tanım Hermes Propylaios Başı Müze Envanter Numarası: 2396 Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer Buluntu Yeri: Kargatepe/Bolu Merkez Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi MS 2’nci Yüzyıl - “Traian-Hadrian Dönemi” Ölçüleri: Toplam Yükseklik: 53,5 cm - Başlık Çapı: 97,5 cm - Omuz Bölümü Genişliği: 37 cm İkonik ve ünik özellikleri ile müze koleksiyonun tamamlayıcı nitelikteki heykeltıraşlık eserlerinden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu heykel; Bolu/Merkez Akpınar mahallesi sınırları içinde olan ve halk arasında Kargatepe olarak adlandırılan mevkide 1980’li yılların başında gerçekleştirilen bir temel hafriyatı esnasında açığa çıkmıştır. Antik dönem kaynakları, tanınmış Grek heykeltıraşlarından olan ve MÖ 460 ve 404 yılları arasında faaliyet göstermiş olduğu bilinen Alkemenes’in Atina akropolünün giriş bölümü için bir Hermes heykeli tasarladığı bilgisine yer vermektedir. Stilistik ve ikonografik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde alın üstündeki üç seri salyangoz kabuğu şekilli saç buklesi ve bandı, geniş ve yuvarlak hatlı alın yapısı, uzun-dalgalı sakal ve kalın göz üst kapağı gibi Arkaik Dönem heykeltıraşlık özellikleri ihtiva eden söz konusu eser,klasik arkeoloji literatüründe “Efes Tipi” olarak bilinen ve Roma döneminde Anadolu kentlerinde de nadiren imal edilmiş olan bir seriye ait olduğu değerlendirilmektedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hermes Propylaios Başı Müze Envanter Numarası: 2396 Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer Buluntu Yeri: Kargatepe/Bolu Merkez Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi MS 2’nci Yüzyıl - “Traian-Hadrian Dönemi” Ölçüleri: Toplam Yükseklik: 53,5 cm - Başlık Çapı: 97,5 cm - Omuz Bölümü Genişliği: 37 cm İkonik ve ünik özellikleri ile müze koleksiyonun tamamlayıcı nitelikteki heykeltıraşlık eserlerinden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu heykel; Bolu/Merkez Akpınar mahallesi sınırları içinde olan ve halk arasında Kargatepe olarak adlandırılan mevkide 1980’li yılların başında gerçekleştirilen bir temel hafriyatı esnasında açığa çıkmıştır. Antik dönem kaynakları, tanınmış Grek heykeltıraşlarından olan ve MÖ 460 ve 404 yılları arasında faaliyet göstermiş olduğu bilinen Alkemenes’in Atina akropolünün giriş bölümü için bir Hermes heykeli tasarladığı bilgisine yer vermektedir. Stilistik ve ikonografik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde alın üstündeki üç seri salyangoz kabuğu şekilli saç buklesi ve bandı, geniş ve yuvarlak hatlı alın yapısı, uzun-dalgalı sakal ve kalın göz üst kapağı gibi Arkaik Dönem heykeltıraşlık özellikleri ihtiva eden söz konusu eser, klasik arkeoloji literatüründe “Efes Tipi” olarak bilinen ve Roma döneminde Anadolu kentlerinde de nadiren imal edilmiş olan bir seriye ait olduğu değerlendirilmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2029    Eklenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi