­ SİNAN BULAK ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SİNAN BULAK ÇEŞMESİ - Bitlis

Adı SİNAN BULAK ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-İnönü Mah.
Adres Sinan BULAK Sok.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bitlis Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım çeşme inönü mahallesi sinanbulak sokakta yeralmaktadır.yapının kitabesi bulunmadığından banisi ve yapım tarihi bilinmemektedir.ancak iç içe kemerli çeşmelerle gösterdiği benzerlikle 18.19.yy.'lara tarihlendirilebilir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Arkasındaki evin duvarına bitişik olan çeşme dikey dikdörtgen bir plana sahiptir. Günümüzde kullanılan çeşmenin taban kısmındaki son dönem değişiklikleri dışında yapı sağlamdır. İç içe iki kemerli olarak yapılan çeşme 3.34 m.yükseklikte,3.40 genişliğinde ve 2.05 derinliğindedir. çeşme nişini örten dış sivri kemer yanlarda üç sıra düzgün sıralı kesme taş ayaklar üzerine oturmaktadır. Dış kemer üzerinde yer alan hafifletme kemeri cephe duvarı ile aynı seviyededir. İç sivri kemer ayakları duvara oturmaktadır. Çeşmenin ayna taşı üzerinde tek delk bulunmaktadır. Kare planlı yuvarlak kesitli kurnesi ve yalağın her iki yanındaki dinlenme sekileri mermerdir. Çeşmenin saçak kısmı düz bir silme şeklinde düzenlenmiş olup hafif dışa taşkındır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme