­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Bitlis

Adı KONUT
Mah. Köy - Mevkii AHLAT-PARK CİVARI MEVKİİ
Adres Erkizan Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Yapı; iki katlı, temelden dikdörtgen planlı olup, ana konutun iki tarafına yapışık biri kemerli diğeri dikdörtgen formlu girişi olan ekleme bulunmaktadır. Yapı, düzgün kesme taştan yapılıp toprak düz damla kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı; dikdörtgen planlı, düzgün kesme taştan yapılı, toprak düz damlıdır. Konutun girişi kuzey cepheden sol tarafının yapışığındaki sivri kemerli kapıdan sağlanmaktadır. Yapı güney cephesine dönük olup; zemin katta farklı boyutlarda dikdörtgen formda altı, birinci katta ise aynı boyutta dikdörtgen formda sekiz pencere bulunmaktadır. Orijinalinde zemin kat ahır ve kiler, birinci kat ise yaşam mekânı olarak düzenlenmiştir. Her iki katın da tavanları ahşaptan yapılmış üstü toprakla kapatılmıştır. Birinci katta taş çörten çıkıntısı olup, doğu cephesinde orijinal taş çörten çıkıntı vardır. Yapının giriş cephesinde kufi bir kitabe mevcuttur. İç mekânda, niş, seki ve mazgal pencereler bulunmakta olup, mutfakta da orijinal bir ocak bulunmaktadır.
Tescil Kararı GEEAYK 09.04.1982 /3490-TKTVYK 31.01.1986 /1818

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 361    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi