­ BUGATAY AKA KÜMBETİ | Kültür Portalı

BUGATAY AKA KÜMBETİ - Bitlis

Adı BUGATAY AKA KÜMBETİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT
Adres İkikubbe Mahallesi – Çiftekümbetler mevkii
Vakfiye -
Genel Tanım Şirin Hatun Bugatay Aka'ya ait olduğu bilinir. Çifte kümbet adıyla tanınan yan yana iki kümbetten doğu uçtaki olanıdır. Her iki kümbette de ikişer kişi gömülü olduğundan iki isimle anılmaktadır. Kare planlı cenazeliğin üzerine zengin motifli silindirik gövde yükselir. Gövdenin üzeri konik bir külahla kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahlat kesme taşından yapılan kümbet, 7,84 X 7,84 ebadında kare planlı cenazeliği bulunmaktadır. Cenazeliğe doğu cephesinden açılan basamaklı bir merdivenle sivri kemerli bir kapıdan girilmektedir. Sivri beşik tonozla örtülü cenazeliği doğu batı kenarında baca şeklindeki mazgal pencerelerle havalandırılmaktadır. Güney cephesinde ise sivri kemerli büyük bir niş bulunmaktadır. Kare planlı kaidenin köşelerinde üçgen pahlar yer almaktadır. Etek kısmında iki sıra halinde zencerek motifli bir kuşak, üzerine dışa taşan kenar profilli balık pulu motifi işlenmiştir. Silindirik gövde, kaideyi teşkil eden kare planın köşeleri hizasından başlayan geometrik örgülü motiflerle bölümlere ayırmış ve bu bölümlerin orta kısımlarına büyük dikdörtgen nişli kapı ve ana yönlerde pencereler açılmıştır. İki sıra halinde mukarnaslarla dışa doğru genişleyen saçağı, konik külah kaplamasının aşağı doğru sarkması ile meydana gelmektedir. Bursa kemerleriyle süslü konik bir külahla örtünmüştür. Kümbetin ikinci katını teşkil eden esas kısmın çapı 5.80 m. olan muntazam bir silindir teşkil etmekte olup, üzeri kesme taştan kubbeyle örtülüdür. İnce yontulu ve araları derzli kesme taş duvarlarda yer yer sıva izleri görülmekte olup bazı nakışlar dikkati çekmektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe