­ AKIT VI | Kültür Portalı

AKIT VI - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-YUKARI MAHALLE MEVKİİ
Adres İkikubbe Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Yapım Tarihi XI ve XIII. YY
Vakfiye -
Genel Tanım Düzgün kesme taş malzemeden yapılmış olan akıtların sağ üst köşedekinin yıkılan üst örtüsü dışında tamamı toprağa gömülü vaziyettedir. Sağ alt köşedeki akıtın ise güney cephesi yıkılmış durumdadır. Akıtların ikisi de düzgün kesme taş malzemeyle yapılmış olup tonozla örtülmüşlerdir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare bir plan üzerine inşaa edilen sağ üst köşedeki akıtın iç mekanına açılmış karşılıklı yaklaşık olarak 1.5 m derinliğe sahip simetrik dört adet büyük kemerli nişi ile dikkat çekmektedir. İç mekanındaki niş uygulaması diğer Ahlattaki bütün akıtlardan farklılık göstermesi bakımından önem arz etmektedir. İki kademeli olan kamer nişlerine açılmış içten dışa doğru daralan birer kemerli dikdörtgen formlu küçük aydınlanma pencereleri bulunmaktadır. Girişi doğu cephesine açılmış olan akıtın tonozlu olan üst örtüsü yıkılmıştır. Dikdörtgene yakın bir plan üzerine inşaa edilen sağ alt köşedeki akıt, yaklaşık olarak 4.5x5 m ebadındadır. Girişi güne cephesine açılmış basit küçük dikdörtgen formlu bir kapı açıklığıyla sağlanan akıt, genel itibarıyla sade bir yapı arz etmektedir. Açıkta yarısını oluşturan güney tarafı yıkılmış, kuzey tarafı ise toprağa gömülü olup korunmuştur.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 598    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi