­ YUNUS ERİKLİ EKŞİLİ BİBER DOLMA | Kültür Portalı

Yunus Erikli Ekşili Biber Dolma - Bilecik

Yunus Erikli Ekşili Biber Dolma Malzemeleri:

  • 10 adet biber (kuru)
  • 10 adet patlıcan (kuru)
  • 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kaşık salça
  • Karabiber ve tuz
  • Her dolmaya ve patlıcana bir yemek kaşığı tekabül edecek şekilde bulgur (20 kaşık)
  • Kurutulmuş dağ eriği – kızılcık (yunus eriği)
  • 4 baş kuru soğan
  • 1 avuç ceviz

Yunus Erikli Ekşili Biber Dolma Yapılışı:

Yazdan kurutulmuş biber ve patlıcanlar (İçleri oyularak kurutulur) kaynar suda haşlanarak yumuşatılır. Soğuk sudan geçirilir. Tencereye zeytinyağı konur. Soğanlar ince doğranır. Pembeleşmeden kavrularak bulgur eklenir. Ceviz de irice dövülür, eklenir ve bir iki karıştırılarak kavrulur. Bir su bardağı su eklenir. Kaynayınca söndürülür, bulgurun biraz kabarması sağlanır. Maydanoz ince doğranır; nane, salça, karabiber ve tuz ilave edilir. Yazdan kurutulmuş yabani erik ve kızılcık ayrı bir kapta kaynatılarak ekşi kıvamlı su elde edilir. Diğer malzemelerle birlikte bu da bulgura eklenir, dolma içi hazır hale gelmiş olur. Biber ve patlıcanlar içleri yarıya kadar doldurulup, ağızları sıkıştırılır ve büzdürülerek kapatılır. Tencereye dizilip iki su bardağı su ilavesiyle kaynatılır. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Bakır tabağa alınarak maydanoz, dağ eriği ve kızılcık ile süslenerek servise hazırlanır. Arzuya göre ekşi sos gezdirilir.

Kaynak: Bilecik Valiliği İl Yıllığı, 2005

Bilecik Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 1735    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Mart 2020 Salı