­ GAR BİNASI | Kültür Portalı

Gar Binası - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii İstasyon Mahallesi
Adres Merkez/BİLECİK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş tcdd
Vakfiye 259
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez İlçesi, İstasyon Mahallesinde, 259 ada, 4 parselde yer alan, TCDD’ ye ait olan ve gar binası olarak kullanılan yapıdır
Yapılan Onarımlar basit onarım çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı ve iki katlı olarak yapılmıştır. Gar binası olarak kullanılmaktadır. Kırma çatılı kiremit ile örtülüdür. Çatıda beş adet baca bulunmaktadır. Alt katı üsten sınırlandıran ve üç yönde bir adet silme mevcuttur. Alt Kat: düzgün kesme taşlarla hareketlendirilerek ahşaptan yapılmış basık kemerli dört adet kapı ile profilli basık kemerli iki adet pencere yer almaktadır. Kuzey cephede profilli basık kemerli iki adet pencere, batı cephede ise basık kemerli dört adet kapı ve iki adet pencere bulunmaktadır. Güney cephe duvarında sonradan eklenti yapıldığı için kapı ve pencere izlenememektedir. Üst Kat; doğu ve batı cephe duvarında altı adet profilli basık kemerli pencere yer verilmiş olup kuzey cephe duvarında ise profilli basık kemerli iki adet pencere ile küçük ebatlı iki pencere bulunmaktadır. Kapı ve pencereler ahşaptan olup pencere altlarında taştan denizlikler mevcuttur. Yapının güney cephe duvarına sonradan ihtiyaç amaçlı dikdörtgen formlu bina eklenmiştir. Dış kısımda iki kat şeklinde tasarlamış ve içten tek katlıdır. Bina içersinde gişe, bekleme salonu, birim şefliği, vagon servis şefliği, büfe, bagaj, personel odası, hareket memurluğu gibi birimler bulunmaktadır. Eklenti bina daha sade yapılmış olup kapı ve pencere süsleme detayları bulunmamaktadır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1138    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba