­ ŞEYHLÜTFULLAH CAMİİ | Kültür Portalı

Şeyhlütfullah Camii - Balıkesir

Adı Şeyhlütfullah Camii
Mah. Köy - Mevkii -
Adres Merkez yıldırım mah.
Yaptıran Şeyh Lütfullah
Vakfiye
Genel Tanım Lütfullah Mahallesi’nde yer almaktadır. Cami 1429’da yapılmıştır. 16.yüzyılda Hacı Bayram-ı Veli'nin arkadaşlarından Şeyh Lütfullah tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Orijinal konumu ile günümüze gelemeyen camii 1907’de yenilenmiştir. Dikdörtgen planlı kesme taş bir yapıdır. Son cemaat yerine üç basamaklı bir merdivenle çıkılır. Cephesi son cemaat yerinin üstüne rastlayan kadınlar mahfilinden ötürü iki katlı bir görünümdedir. İbadet yeri, düz ahşap bir çatı ile örtülü olup, mihrap duvarına dört, duvarlara da üçer pencere açılmıştır. Mihrap taştan, minberi ise ahşaptandır. Tek şerefeli kesme taş minaresi kare bir kaide üzerine silindirik biçimde oturtulmuştur. Caminin avlusunda sekiz köşeli, üzeri saçaklı bir kubbe ile örtülü şadırvanı bulunmaktadır.Kaynak: 2010 yılında Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü' nce hazırlanıp İl Özel İdaresince bastırılan Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Yapılan Onarımlar 1907
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı GEEAYK/ 14.03.1986/2134

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1111    Eklenme Tarihi : 16 Temmuz 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi