­ HAMSİLİ PİLAV | Kültür Portalı

Hamsili Pilav - Artvin

• 4 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Karabiber

Hamsili Pilav Nasıl Yapılır

Hamsilerin baş ve kılçıkları çıkarılarak ayıklanır, yıkanır, üzerlerine tuz serpilerek suyunun süzülmesi için bekletilir. İnce kıyılan soğanlar ile dolmalık fıstıklar yayvan bir tencerede sararıncaya kadar zeytinyağında kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinçler tencereye alınır ve 3 dakika kadar kavrulduktan sonra sıcak su, tuz ilave edilir. Üzerine kuş üzümü eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kaynayıncaya kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Altı kapatılınca ince kıyılmış maydanoz ve karabiber pilava eklenir, demlenmeye bırakılır. Yuvarlak bir fırın tepsisi tereyağıyla yağlanır, hamsiler sırt kısımları tepsiye gelecek şekilde tepsinin tabanı ve kenarlarına dizilir. Hazırlanan pilav hamsilerin üzerine dökülerek tepsinin kenarındaki hamsilerin dışta kalan kısımları pilavın üstüne gelecek şekilde örtülür. Kalan hamsiler sırtları bu kez yüze getirilerek pilavın tamamı kaplanır. Hazırlanan hamsili pilav, 220 derecede ısıtılan fırında 35-40 dakika kadar pişirildikten sonra sıcak servis edilir.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Anadolu Yemek Sanatı, 2018

Artvin Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4126    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Şubat 2022 Pazartesi