­ YAYLALAR KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Yaylalar Köyü Camii - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Harime girişi sağlayan kapı alınlığında bulunmaktadır.
Vakfiye Harime girişi sağlayan kapı alınlığında bulunmaktadır.
Genel Tanım Yusufeli İlçesine yaklaşık 70 km. mesafede, yöredeki köy yerleşmesinin son zirvesinde bulunan cami, çok az meyilli bir arazinin üzerine inşa edilmiştir
Yapılan Onarımlar Onarım kitabesine göre yapı, 1891 yılında yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yusufeli İlçesine yaklaşık 70 km. mesafede, yöredeki köy yerleşmesinin son zirvesinde bulunan cami, çok az meyilli bir arazinin üzerine inşa edilmiştir. Orijinalde var olan son cemaat yeri ve minaresi çığ nedeniyle yıkılmış ve sonradan yenilenmemiştir. Ana mekan dıştan 11.89 X 11.63 m. ölçülerinde kareye yakın bir plana sahiptir. Ayrıca kuzey cephesinin batı bölümünde 4.39 X3.12 m. ölçülerinde iki kattan oluşan ek mekanı bulunmaktadır. Ana mekanın cepheleri 0.70 m. kalınlığında dolgu duvar tekniğinde örülmüştür. Cephelerin tüm yüzeyi iyi işçilikli düzgün kesme taş malzemeye sahiptir. Ek mekan moloz taş malzemeyle inşa edilmiştir. Onarım kitabesine göre yapı, 1891 yılında yenilenmiştir. Böylece yapının bu tarihten önce inşa edildiği anlaşılmaktadır. Ancak özgün durumu ile ilgili bir tarih yada kayıt bulunamamıştır. Zaman içerisinde çığ ve diğer nedenlerle oluşan problemler nedeniyle köylülerce çeşitli tamiratlar yapılmakta olan cami ibadete açık bulunmaktadır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 29.03.1991/999