­ MEHMET ASIM ERMİŞ EVİ VE SERENDERİ | Kültür Portalı

Mehmet Asım Ermiş Evi ve Serenderi - Artvin

Yapım Tarihi 19.yy
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Ahşap ve tuğla malzeme bir arada kullanılmıştır. Yapının üzeri kırma çatıyla kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar Günümüze kadar kısmi onarımlar dışında büyük bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Arhavi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan konut eğimli bir arazi üzerinde iki katlı olarak yapılmıştır. Kitabesi bulunmadığından hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Yöredeki tipik Arhavi evlerinin başka bir örneğidir. Yapıda ahşap ve tuğla malzeme bir arada kullanılmıştır. Birinci kat dolgu duvar (çakatura) tekniğinde yapılmıştır. Sadece ön cephelerinde pencere kullanılmıştır. Diğer kısımlar toprağın altındadır. İkinci katın her cephesinde dikdörtgen formlu pencerelere yer verilmiştir. Yapının üzeri kırma çatıyla kapatılmıştır ve kiremit malzeme kullanılmıştır. Süsleme açısından oldukça sade bırakılmıştır. Binanın hemen yanında binayla beraber koruma altına alınan ve bu bölgede tipik olarak bulunan bir serender bulunmaktadır. Serender ahşap malzemedendir. Günümüzde konut ve serender hala kullanılmaktadır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 24.12.2009/2470