­ KOCABEY CAMİİ | Kültür Portalı

Kocabey Camii - Artvin

Yapım Tarihi HİCRİ: 1318
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Caminin güney ve batı yönünde haziresi, kuzeyinde ahşaptan revaklı son cemaat yeri, kuzeybatısında minaresi bulunmaktadır. Ana mekan, dışta 12.75x11.75 m. ölçülerinde kare plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar Yıllar içerisinde kısmi onarımlar geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Şavşat –Kocabey Köyü’nde yer almaktadır. Kitabesine göre yapı, Hicri 1318, Miladi 1890 yılında Kanioğlu Ali Usta, Torunoğlu Hasan Usta ve Piroğlu Ali Usta tarafından, inşa edilmiştir. İç mekandaki bir başka kitabede hayrat sahibi olarak, Mevlüd oğlu Haşim’in ismi bulunmaktadır. Kısmi onarımlar geçiren camii, ibadete açık bulunmaktadır. Caminin güney ve batı yönünde haziresi, kuzeyinde ahşaptan revaklı son cemaat yeri, kuzeybatısında minaresi bulunmaktadır. Ana mekan, dışta 12.75x11.75 m. ölçülerinde kare plana sahiptir. Yapı, dıştan kırma çatıya sahiptir.Yapını cephelerinde ortada usta ismi, her iki yanında ay-yıldız ve selvi ağacından oluşan kabartma ve hareketlendirilmiş saçakların dışında başka bir süsleme bulunmamaktadır. İç mekanda ise mihrap, mahfil ve tavan göbeği süslemelidir. Cepheler, dolgu duvar tekniğinde örülmüş olup, camide kahve renkli düzgün kesme taş kullanılmıştır. Cephelerinin yanı sıra, son cemaat yeri , portal ve mihrabın orijinal dokusunu muhafaza etmesi açısından yapı önemlidir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 27/10/1988-189
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999